La meg starte med en liten advarsel: I dette øyeblikk retter jeg på hornbrillene, dypper min virtuelle fyllepenn i det mørkeste svartsyn, og lar meg sige inn i "sur gammel gubbe"-modus. Det er kun et tidsspørsmål før jeg sitter på byens torg og mumler for meg selv, mens andre gretne gamle gubber sitter på sine faste benker i parkene, og alle tror vi at de andre hører etter når vi snakker.
Vygotsky som teoretiker kan ikke vurderes uten samtidig å ta hensyn til den tiden og det politiske klimaet han levde i. Vygotsky ga sitt bidrag til byggingen av den nye russiske statens identitet ved å legge vekt på det som var felles i språket. Han har som forutsetning at språk faktisk gir mening, og man kan til en viss grad si at språket settes som en motpol til den private, individuelle intuisjon. Vygotsky aksepterer og inkluderer det individuelle psykologiske aspekt, men avviser det sosialt individualiserte. Språket er regelstyrt og gir de som deltar i "språkspillet" en mulighet til å kommunisere.
Allerede i oldtidens Hellas fant man solipsismen som filosofisk retning; hvert menneske er en ensom skapning i universet, og når det kommer til stykket har vi ingen garantier for at vi i det hele tatt kan oppfatte noe utenfor oss selv, og langt mindre forstå andre mennesker. I tiden før tsarveldets fall var de russiske nihilistene svært aktive, men nihilismen var langt på vei et personlig, borgerlig opprør og målet var (litt enkelt sagt) kun å rive ned. Man kan si at nihilisme er lik anarkisme uten håp. Det var derfor ikke unaturlig at marxistene avviste nihilismen som et blindspor; den ble sett på som samfunnsnedbrytende men uten noe alternativ å by på, og det var en filosofisk retning som ble betraktet som en tankelek for bortskjemte rikmannssønner og -døtre (paradoksalt nok var det innenfor nihilist-miljøet sosialt akseptert at unge kvinner kastet bomber, men ikke at de gikk i bukser...). Fra solipsismen går det en linje både til den voldelige nihilismen, men også til den i hovedsak vestlige og borgerlige dadaismen. Dadaismen kjennetegnes ved oppløsningen av tegnet som meningsbærende konstruksjon, og det meningsløse blir et slags ideal. Det er ulike nyanser av dadaisme, men for enkelte av dadaistene var hovedidéen at det kun var gjennom å uttrykke seg gjennom meningsløsheter at man kunne avdekke den egentlige og underforliggende mening. Dadaismen nådde ikke stort lenger østover enn til Jugoslavia, ettersom man i øst hadde større behov for kunsten som ideologisk oppdragelse av massene enn som et selvstendig prosjekt for den enkelte kunstnersjel. Man kan heller ikke underslå den historiske betydningen av de usignerte ikonmalierene i den ortodokse kirke, der målet var å framstille et felles budskap og ikke gi utløp for den enkelte kunstners private tolkninger.
For en ung sovjetstat var alle tilløp til personlig, privat og borgerlig sjelepleie en uting - man skulle bygge et nytt land, og ordningsbehovet var stort slik at man kunne oppnå en nyorientering og nybygging etter tsarveldets fall. Vygotskys teorier fikk gjennomslagskraft fordi de virket samlende og la vekt på det som var felles; man var ikke en ensom sjel uten mulighet for kontakt med andre vesener, nei - hver og en var en del av et større hele, og det var i fellesskap man skulle reise det nye landet.
Så kan man stille spørsmålet; hva er det som gjør Vygotsky lite aktuell i dag? Det er ikke nødvendigvis det at han virket i en tid og i et land der de fleste innbyggerne var fattige bønder og langt fra alle kunne lese og skrive. Slik jeg ser det, er noe av svakheten ved Vygotskys teorier at de baserer seg på et meningsfylt fellesskap av mennesker som er i stand til å kommunisere med hverandre. I dagens Norge er offentlighetens, og da spesielt pressens - den fjerde statsmakts, oppmerksomhetsfokus på lavkarbo-dietter og "Skal vi danse". Som nasjon er vi ikke lenger opptatt av samfunnsbygging, ettersom Einar Gerhardsen allerede har vært død i mange år, og vi har et deilig stort oljefond å falle tilbake på. Da blir underholdning viktigere enn nasjonsbygging, og politikk blir redusert til et spill om kortsiktige posisjoner og mulighet for gjenvalg. Vi har oppnådd en så høy grad av økonomisk velstand at vi kan tillate oss å definere oss selv som mennesker gjennom hva vi spiser (man forventes å kunne både stave og bruke balsamico-olje) og hvordan vi innreder boligen (et av de mer ekstreme tilfellene er muligheten for å innrede i "shabby chic"-stilen; nøye beregnet, men dog kostbar, tilsynelatende fattigdom). Man kan si mye festlig om Sovjetstatens femårsplaner og behov for å telle antall produserte traktorer, men dette var politisk viktige verktøy for å kommunisere til folket at man var opptatt av framtiden og at framtiden kunne kvantifiseres, objektivt og økonomisk. I vårt eget land har vi utviklet et postpolitisk samfunn, der postmodernismen er et forlengst tilbakelagt stadium og kjennetegnet på at du har innflytelse er hvor mange ganger du blir invitert til Fredrik Skavlans talkshow.